FB pixel

Ismétlés az unás anyja – kivétel a marketingben, ha jól csináljuk

2022-04-20
Szerző: Clientfactory
Szakmai blog

Manapság a reklámok és hirdetések lavinaként zúdulnak ránk, és ehhez még csak ki sem kell mozdulnunk otthonról.

A legfrissebb kutatások alapján naponta 1000 különböző hirdetéssel találkozunk, ezért az ingerküszöbünket már alig-alig üti meg valami. Ha ebben a reklámzajban kizárólag egyszer látnánk egy terméket, márkát, jó eséllyel pár másodperc múlva már fel sem tudnánk idézni azt.

Éppen emiatt született meg az az ökölszabály a marketingben, hogy minimum nyolcszor kell találkozni a potenciális vevőnek egy hirdetéssel, hogy megjegyezze, ténylegesen felkeltse az érdeklődését, kellőképpen elő legyen melegítve ahhoz, hogy akár a vásárlás gondolata is megforduljon a fejében.

Tudta, hogy az Ön gyermeke is alkalmazza ezt a technikát?

A gyerekek született marketingesek, ha arról van szó, hogy hatást gyakoroljanak, cselekvésre ösztönözzenek minket, majd elérjék a kívánt konverziót”.

Még soha nem nézett ilyen szemmel gyermekére igaz?

Pedig, be kell, hogy lássuk a gyermekek feketeöves marketing szakemberek.

Szeretnének egy fagyit? Addig kérlelnek, mondják el százszor ugyanazt, míg be nem teljesül a céljuk, de minden esetben az ismétlések mögött értékígéret is található.

Anya, anya, anya, kaphatok egy fagyit?
Kaphatok? Kaphatok? Kaphatok? Kaphatok?
Légyszi. Légyszi. Légyszi. Légyszi.
Egész évben jó leszek.
Megígérem.”

Ezt a pofon egyszerű eszközt használja minden marketing ügynökség, reklámügynökség is a saját promócióinál, kampányainál.

Hogyan NE legyen az ismétlésből tukmálás?

Az előző példából kiindulva, minden bizonnyal Ön sem szeretné, ha az a napi 1000 hirdetés, amivel találkozik ennyit harsogna: Vegyél meg, vegyél meg, vegyél meg!”

Erre szerencsére már a legtöbb cég – sajnos akadnak még mindig kivételek – rájött, és próbálja az üzeneteit szofisztikáltabb és szegmentáltabb módon eljuttatni a lehetséges vásárlóihoz.

De vajon hol húzódik meg a határ az ismétlés és a kényszeredett tukmálás között? Mi az, amit a márkaismertség érdekében kötelező azonos, koherens kifejezésekkel, ugyanúgy kommunikálni, és mi az, amit változatosan, adott célcsoportra, kampányonként módosítva kell alkalmazni?

Szlogen és piaci pozíció – amit nem lehet elégszer elmondani

Ahhoz, hogy meg tudják jegyezni termékét, márkáját, cégét, kötelező egy jól beazonosítható piaci pozíció meghatározása, vagy egy ütős, előnyöket, ígéreteket tartalmazó szlogen.

Ezeket az egy-egy mondatokat minden – az adott cég célcsoportja számára fontos – platformon, minden lehetséges felületen ismételni kell a potenciális ügyfelek, vevők felé.

Nézzünk néhány példát…

Ha azt írjuk: Schiller Opel, a szervíz…”

Már szinte énekli is a szuper” szót lecsengésként, és talán a dallamot is hallja a fülében, igaz?

Régi, de jól bevált praktika volt megzenésíteni a szlogent (természetesen ez a TV reklámokban hatásos, ám viszonylag ritkán kelnek dalra a Google Ads hirdetések sorai), ezáltal még inkább elültetni a kívánt üzenetet a fejekben

Tehát azt tudjuk, hogy a Schiller autószervíz – anno autókereskedés és autószervíz, mára milliárdos céghálózat – szuper, megbízható és profi.

Ugyanilyen elterjedt és köztudatba beékelődött mondat volt az Old Spice egyik legrégebbi szlogenje is: Old Spice – Bizonyíték, nem ígéret!”.

Míg a legtöbb izzadásgátló szereket forgalmazó márka ígéreteket kommunikált, az Old Spice kijelentette, hogy bizonyítottan működik termékeinek a hatása. Ezt a mondatot ismételgetve vált kérdés nélkül a világ egyik vezető férfi kozmetikai szereket kínáló márkájává.

Most pedig lássunk egy utolsó példát, némi hazabeszéléssel:

Clientfactory –Több ügyfél, több bevétel”

A Clientfactory – korábban Ügyfélgyár – filozófiája és fő célja mindig is az volt, hogy ügyfeleinek több érdeklődőt generálva, több bevételt, profitot termeljen.

Mára szolgáltatásaink széles köre nem kizárólag az ügyfélszerzésre terjed ki, megtalálható a brandépítés, piackutatás, sőt toborzás is a portfóliónkban, mégis ez a mindig hangoztatott és soha el nem kopó üzenetünk, mellyel a célcsoportunk azonosít minket.

Ismétlés után ismétlődés – így tartsa fent a kialakított figyelmet

Ha sikerült kiharcolni” magunknak a kellő figyelmet célcsoportunktól, az csak a jéghegy csúcsa.

Randevúra hívni valakit könnyebb, mint elérni, hogy kösse össze velünk az életét, nem igaz?

Márpedig cégvezetőként Ön is a hosszú távú kapcsolatok híve, arra vágyik, hogy ügyfelei elégedettek legyenek és a lehető leghosszabb vevői élettartammal bírjanak.

Éppen ezért folyamatos kommunikációra van szükség az irányukba. Kommunikáljunk feléjük rendszerezett hírlevéllel, lássák, hogy aktívak vagyunk a social felületeken, a weboldalunkon találkozzanak frissülő tartalmakkal.

Ezeket a kommunikációs eszközöket ismétlődve, rendszeresen használjuk. Persze az ismétlődés, rendszeres kommunikáció nem ér semmit, ha nem párosul minőséggel. 

Szegmentált kommunikáció – hogy az üzenetek célba érjenek

Attól, hogy férfi cipőket árul, üzeneteivel nem célozhatja meg mind a közel 4 milliárd férfit. Hiszen, gondoljon csak bele: nem biztos, hogy a konzervatív bőrcipőt és a menő edzőcipőt ugyanaz vásárolja meg, sőt az sem biztos, hogy termékei minden korosztály számára, Kanadától Ausztráliáig érdekesek lehetnek. Épp emiatt célcsoportra szabottan, kampányonként változtatva érdemes kommunikálnunk. 

Mindig azt az értéket emeljük ki, ami az adott vevői csoportnak érték, és mindig azt a termékelőnyt hangsúlyozzuk, ami nekik előny. Termékeinkkel csak így arathatunk osztatlan sikert, üzeneteinket pedig csak így juttathatjuk el ahhoz, akihez szeretnénk. 

Ismételjünk, ismételjünk és persze ismételjünk – de csak okosan!